Patakunk, a Bittva




A Bittva télen-nyáron. Mindig csodaszép, lágyan hömpölygő, néhol zuhatagos, bő tavaszi esőzésekkor folyóvá duzzadó és áradó. Madaraknak fészkelőhelyet adó, vadaknak és a környék állatállományának - marháknak, lovaknak itató.
Kertünk alatt kanyarog, nedvdús párában érlelődnek terményeink, ízessé, zamatossá váló paradicsomokat, paprikákat gyűjtök, a klíma miatt kevesebbet kell locsolnom még a kánikulában is.

Egy kis földrajz róla: "...A Bittva a Marcal folyó egyik legjelentősebb mellékvize, 45,4 km a hossza. A Bakony nyugati részén, Németbánya felett ered, és Békás határában folyik a Marcalba. Felső és középső szakaszán szép, természetes állapotú a patak,  útja során több víztározót, horgásztavat táplál.
A régi térképeken, leírásokban egyaránt előfordul a Bitva és a Bittva névalak is. Vályi András 1796-os kiadású Magyar Országnak leírása c. művének 1. kötetében a következőkről ír:
"BITVA. Folyó víz Veszprém Vármegyében: erdőkből származik sebes folyásával, nem bő és nem is mély, de szüntelen folyása által megérdemli a fel jegyzést. Igen jó ízű rákok vagynak benne, napnyugot felé Mihályháza falu alatt Marczal patakjával egyesül"
A felső folyásnál erdős, lentebb ligetes tájak szegélyezte kanyargós, gyors folyású patak mentén Bakonyjákótól kezdve malmok sora épült.
Mihályháza és Békás között ért ki a Marcal lapályára, mellyel a mocsárvilágban szétterülve egyesült.
A Bittva a Nyugati-Bakonyban, alacsony középhegységi tájon, Németbánya felett,  a Bodza-hegy északi lejtőjét felszabdaló erdős völgyek, vízmosások (Tustán-árok) mélyén kezdi meg útját. A vidéket itt összefüggő erdők fedik. Legmagasabb pontja a 491 m-re emelkedő Hajszabarna. Itt található egy megjelölt kis csekély vízű rétegforrás Bittva-forrás néven, melyhez a közeli országút melletti autóspihenőből és a pisztrángos tavak felől is vezet fel turistajelzés (sárga ill. piros kör).
Németbánya-Bakonyjákó-Ganna-Döbrönte falvakon keresztül nagyjából Kup határáig tart a Bittva a legváltozatosabb, természetes állapotban megmaradt szakasza. Szinte végig galériaerdő, vagy fás zóna kíséri, a meder kanyargós, a part fákkal, bokrokkal benőtt. A völgyben többnyire rétek, legelők vagy erdők díszlenek. Néhány kisebb, oldaltározós dísztó is létesült a patak mentén. Útja során fokozatosan alacsonyodnak a dombok, szelídül a táj, Ganna alatt már megjelennek a szántóföldek nagyobb táblái is a völgy mentén. (...)"
 (innen ollóztam: marcal.hu)

Hát így. Itt lakunk, ennek a csodálatos pataknak a környezetében, kertészkedünk mentében, és mindennap beszippanthatom ózondús levegőjét. Hamarosan, az ősz előrehaladtával pedig megjelenik majd a patakot körbelengő ködfátyol is, amit a gyenge napmelege fog csak feloszlatni. Alkalomadtán teszek fel majd erről a csodás természeti tüneményről fotókat is...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés