Januári didergő

Miről másról is írhatnék ilyentájt, mint a januári fagyokról, a mindennapokról, hogyan is teszünk-veszünk Bodza-falván, ahol Feri bá' napi mondása: "vendég ide hogy is jönne?" - no, márpedig jön!
Az időjárás életünk velejárója, hatással van ránk. Viszont nem annyira meglepi, ha januárban csikorgó hidegek vannak. Sőt februárban és még akár márciusban is - mondom azoknak, akik esetleg úgy gondolják, hogy na jó, jó, kibírjuk valahogy ezt a két hetet,  aztán ide nekünk a tavaszt, de ízibe!
Az időjárásról illik tudni, hogy szeszélyesen változó, és nekünk kell alkalmazkodni hozzá. A minap osztottam meg a FB-n egy cikket, ami a világ leghidegebb tájai egyikén, a messzi Szibériában mutatta meg, hogyan alkalmazkodnak az emberek októbertől áprilisig! (7 hónap!) a mínusz 50-70 fokos fagyokhoz. Ehhez képest a mi kis 15 fokos mínuszaink kismiskák. Messze van ez még a zordtól.! És közben jó pár évig langyos teleink voltak, ez is az időjárás szeszélyességét mutatja. Feri bá' szerint meg kell látni mindenben a jót: most például nagy eséllyel elpusztulnak azok a kártevő lárvák, amik megkeserítettek minket az elmúlt évben (légydömping, poloskák, harlekin katicák, a kertben a ki tudja minevű láthatatlanok, akik ették a veteményt, paraziták, amik rágták a gyümölcsfákat)
És van még egy jó hírem: a tél után egész biztosan el fog jönni a tavasz:))))

Sokat-sokat kell tehát fűtenünk, ami a mi esetünkben a szépen feltornyozott farakás villámgyors megcsappanásával jár ezekben a napokban-hetekben. Lassan a cicusok leszorulnak a rakatok tetejéről, kedvenc napfürdőzős helyeikről. Bogi és Lucsánó viszont virgonc és élvezi ezt az időt, csak akkor bújnak meg a szénabála tövében, ha viharosra fordul az idő. Lovaink téli bundát növesztettek, szinte lobog a szélben, amikor galoppoznak. Ők is bírják a hideget, csak a szelet nem szereti senki, ahogy mi sem. Betömködtünk minden lukat, ami összeköttetésben van a külvilággal: WC szellőző, páraelszívó csatorna, garázsajtó alja, függöny került az ablakok elé. Szóval igyekszünk a lehető legjobban a házban tartani a meleget, minimalizálni az ajtónyitogatást, ami persze nem egyszerű, hisz a fahordás, a két- és négylábú népek itatóinak fagymentesítése eléggé sok kijárást igényel.
Téli sportként pedig két utánfutó lótrágya kitermelése volt az elmúlt két napban, van is jó kis izomláz, a kellemesebbik fajtából. Az anyag majd a Bittva-parti Édenkert földecskéjét fogja táplálni tavasszal, körbeágyazzuk vele az eprest, a málnást, és a megmaradt meggyfácskát.

A Bodzásban pedig duruzsol a radiátor, langymeleg van folyamatosan, így akár hirtelen jött vendéget is tudunk fogadni. A hétvégéink persze szinte folyamatosan foglaltak márciusig. Van már néhány kósza nyári érdeklődés is, és ahogy Feri bá' mondja: érdeklődőből lesz a vendég. Úgy legyen!

Hoztam nektek egy-két szép képet a januárról:


Megjegyzések

  1. Örülök,hogy hoztál egy kis Bodzás hangulatot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aki már bekukkantott hozzánk párszor, az pláne érti, miről írok😀

      Törlés
  2. Sajnos, nem akarok senkit elkeseríteni, de most olvastam, hogy ezek a kellemetlen bogarak akár a mínusz 50 fokot is átvészelik, és épp az imént láttam egy napozó poloskát, pedig -8 fok van! Úgyhogy alighanem marad a viaskodás ellenük!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés