Cukkini cicege

Akinek van kertje, az tudja, hogy most nagyon tökszezon van. Érik a patisszon, az uborka, a gyalulni való tök, a cukkini is ezerrel.
Idén külön tökágyást  csináltam, kettős céllal: a fő szempont a nyuszik, a kacsák és baromfi takarmányozása, a másik a gaz lefojtása. Szerintem mindkét célnak tök(életes ) megoldás a tök. Az óriás levelek közt mindenhol világítanak a kisebb-nagyobb - egyre inkább óriásivá váló tökök, a zöld színű cukkinit sem nehéz észrevenni a méreténél fogva. A sok esőnek köszönhetően egyik napról a másikra is hatalmasra nőnek.

A mennyiség viszont kezd túlnőni rajtunk, már a rokonság-szomszédság kínálásán is túl vagyunk, marad a feldolgozás.

A sláger receptek már elkészültek: rakott és töltött cukkini, uborka érés előtt volt kovászolt cukkini, lesz lecsó cukkinivel, készítettem mazsolás cukkini pitét, és lesz lekvár is belőle, talán levendulával és citrommal megbolondítva.

Most a cukkini cicegét mutatom be, s bátran ajánlom mindenkinek, aki imádja a krumpliból készült változatot, mert cukkiniből is éppen olyan zseniális cicege készíthető, mint burgonyából. Kicsit talán több lisztet vesz fel.

A cicegét köretként fogyasztottuk a fokhagymás-borsos tarja pecsenyéhez, igazi házi kovászos uborkával, narancssárga koktélparadicsommal.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról