Kirándulás a Somlóra - akkor épp szép idő volt...

Múlt hétvégén kihasználva az épp jó időt - ami jó pár hete nagy kincsnek nevezhető - autós kirándulást csináltunk a Somlóra Judit szomszédommal és gyerekeivel. Az út célja a jó levegőn és a mozgáson kívül feltérképezni a Somló jelenét, mit is kínálhatnánk vendégeinknek ősszel, szüret idejére?
Óriási beruházások valósultak és valósulnak meg folyamatosan, mi most a Somlóspirit Pálinkaházat néztük meg közelebbről, betértünk a Somlói Borok Boltjába, később pedig egy körséta után a Várkapitány fogadóba néztünk be.
A Pálinkaház szép 21. századi építmény, tájba simuló betonelemekből, az ívek, a domborulatok követik a hegy formáját. Az épület belseje is a most divatos minimál stílusban készült, egyszerű és harmonikus az összhatás. Itt semmi sem téríti el a vendég figyelmét a pálinkáról, melynek készítési folyamatát üvegablakokon keresztül - ha kérjük, szakmai vezetéssel is megtekinthetjük. A pálinkafőzés zárt rendszerben történik, és nagyobb részt helyben termesztett  érett, de nem hullott gyümölcsöt használnak fel a gyártáshoz. Természetesen az ország más területeiről is szállítanak ide gyümölcsöt. Fő termékeik a hamvas szilva, a muskotályos szőlő, a kajszibarack, a vilmoskörte, az erdei vegyes gyümölcs, a fürtös meggy, a birs és a feketeribizli pálinka. A csoportos látogatások és a kóstolók árai megtekinthetők a honlapjukon.








Innen nincs messze a Somlói Borok Boltja , ahol tulajdonképpen ízelítőt kaphatunk a legtöbb somlói borpince kínálatából, valamint termelői szörpök, kézműves termékek és pogácsa is kapható a borok mellé.




Gyalogos sétánk alatt ez a páratlan panoráma tárult elénk.

 A szőlősorok mellett sok helyütt mediterrán növények: fügefák és mandulák roskadoztak a terméstől, és ilyen gyönyörű pincék sorakoztak előttünk.


A Várkapitány Fogadó Makovecz-épület, húsz férőhellyel, kockás abroszos étteremmel, csodálatos terasszal. Itt rizlinget és furmintot kóstoltunk a ház boraiból.






A Somló tehát egyre bővülő látnivalókkal, csodás panorámával, szép kirándulási lehetőségekkel várja az idelátogatókat. A finom bazaltborok mellett most már pálinkakóstolásra és üzemlátogatásra is van lehetőség, és hamarosan megismerkedhetünk a pezsgőgyártással is.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról