Házi majonéz

Mindenkit lebeszélek a bolti majonézvásárlásról, aki megengedheti magának, hogy falusi tojásból előállíthassa ezt a csodás terméket, még akkor is, ha ehhez is boltban vásárolt  alapanyagokat kell előteremteni. Körülnéztem a piacon, és a késztermék - a majonéz - olyannyira pénztárcaőrlő, hogy úgy gondolom, ha csak egy-egy alapanyagot is sikerül háztájiból előteremtenünk, magunk is előállíthatjuk salátáink alapanyagát, sokkal,olcsóbban, mint a készen vásárolt majonézből.
Ez a poszt tehát konkrétan azoknak szól,, akik figyelmet fordítanak arra, hogy élelmiszereik kis ráfordítással  és odafigyeléssel, a lehető legkevesebb károsanyag felhasználással készülhessenek.
Ez a recept nálam is mindennapos, elsősorban salátákhoz. A friss tojás miatt  eltarthatósága nem hosszú, igyekezzünk annyit elkészíteni belőle, amennyi épp elfogy.
Ezért receptemet azok, akik hosszú eltarthatóságra törekednek, ne használják.
Aki azt szereti, hogy a majonéz mindig készen kéznél legyen a hűtőben, nos, ez a poszt nem nekik szól.
Viszont aki rájön arra, hogy  egy gyors salátát milyen könnyen és gyorsan elkészíthet és  fejben eldönti, hogy ehhez nem kell tárolnia a vásárolt drága bolti terméket,  - és nem  sajnál kb. 3 percet a vendégétől,  vagy saját magától - és mindössze friss házi tojással kell rendelkeznie, annak kiváló alternatíva következő recept, bármilyen zöld, illetve húsos salátához is:

350 ml napraforgóolaj
50 ml olívaolaj
4 tojás sárgája
 1 teáskanál méz
csipet só
1 tk. mustár
1 tk. tormakrém

 15 ml almaecet

Az összetevők kiegészíthetők felhasználáskor friss fűszerekkel. petrezselyem, bazsalikom stb.
A művelethez egy botmixerrel kell rendelkezni, vagy egy habverővel. Sőt, ezek híján a villa is megteszi.
Fogyasszunk minél többször magunk által elkészített terméket:!




Megjegyzések

  1. Szia! Én is háziamjonéz párti vagyok és még egy elfoglat ember életébe is simán belefér, mert tényleg nem nagy dolog összedobni. Régebben csináltam párszor, idén vált állandóvá a készítése. Ez másmilyen recept, én nem rakok bele sem tormát sem ecetet, sem egész tojást, csak egy sárgájából készítem el, hogy hamar elfogyjon.
    Heti egyszer biztos, hogy készítek egy kis adagot. Tényleg annyi szemetet beleraknak már az élelmiszereknek nevezett dobozos izékbe, hogy az tragédia és az, hogy mennyivel olcsóbb is a házi majonéz az csak egy plusz pont.
    Ki fogom próbálni ezt a verziót is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz, pillanatok alatt kész, és ha eltekintünk attól, hogy ne feltétlenül várjuk azt a sűrű állagot, mint ami a tubusból kijön - hisz azt is valamilyen adalékkal érik el - akkor máris sokat tettünk magunkért. Küldd át légy szíves a Te receptedet is, szívesen kipróbálom!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról