A zölddióról, befőzésről - terményeimről

Itt a zölddió-szezon, s mivel még sosem próbálkoztam ezzel a gyümölccsel, az idén belevágtam. A kertünkben lévő diófa terméséből annyit szedtem, hogy lekvárnak 3 nagy üvegbe valót negyedelve bepakoltam, és jelenleg a 9 napos érlelés fázisában leledzik, valamint egy 2 literes üvegynyi zölddiót szintén negyedelve és házi törköllyel felöntve likőrkészítésbe fogtam, az eredményről majd kb. karácsony táján fogok beszámolni. (Ha addig kukába nem kerül valamiért, de ezt ne adja'Isten, mert párom így is eléggé szívta a fogát a pálesz ilyetén "pazarlása" láttán)
A meggy leszedve a környező fákról, a cseresznye esetében a seregélyek lettek a győztesek.





A fóliában is szépen növöget a paprika, már szüreteltünk is róla. A paradicsom egyelőre virágzik, viszont tanulva a tavalyi tapasztalatból, bátrabban "fattyazom", nem hagyom sűrű, zöld bokrossá fejlődni és ebben segítségemre volt a River Cottage sorozat is, ahol Hugh paradicsomültetvényének gondozását mindig árgus szemmel figyeltem. És persze valamivel kevesebb palántát ültettem a fólia alá. A virágmennyiségből ítélve szép termés ígérkezik és bízom benne, hogy zömmel pirosan fogom leszedni őket, nem zölden. Tavaly a hócipőm tele volt a rengeteg zöldparadicsommal:)) Persze lett belőlük savanyúság, de én elsősorban vajaskenyér mellé szeretem enni, vagy paradicsomszósznak illetve lecsóba szeretem elrakni.
A paprikapalántákon pedig tekintélyes nagyságú zöldségek érnek, köszönhetően a jól megválasztott - és jó hírű kertésznek, akitől az előnevelt palántát beszereztem. Köszönet érte:))






Újból készülnek fűszerolajok, elsősorban az általunk nagyon kedvelt olasz ételekhez, illetve az olaszos fűszerezésű grillhúsokhoz, idén már a fűszerkertemből leszedett friss bazsalikommal és kakukkfűvel.




Megjegyzések

  1. Hmmm,de sok finomság.:)
    Igen, a férjek ilyenek,:) A pálesz. :) Nálunk azt mondta a férfinép,hogy "elásta" az aranytartalékot.:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés